Liczba b jest największą liczbą całkowitą, dla której najmniejsza wartość funkcj
k: Liczba b jest największą liczbą całkowitą, dla której najmniejsza wartość funkcji f(x)=x2+bx+2
jest większa od −3. Znajdź liczbę b.
26 lis 17:03
Blee:
f(x) to parabola z ramionami skierowanymi do góry
skoro najmniejsza wartość ma być większa od −3 to y
wierzchołka > −3
| | −Δ | | −(b2 − 8) | |
ywierzchołka = |
| = |
| |
| | 4a | | 4 | |
rozwiązujesz nierówność: y
wierzchołka > −3 i wyznaczasz 'b'
tylko raczej w treści zadania powinno być "nie mniejsza niż −3" bądź "jest większa bądź równa
−3".
26 lis 17:30