Ekstrema Lokalne
Sebol: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
y=x+2cosx
26 lis 15:09
Blee:
No i w czym tkwi problem
26 lis 15:11
Jerzy:
Policz pochodną i znajdź jej miejsca zerowe
26 lis 15:26
Sebol: obliczyłem, że pochodna wynosi 1−2sinx i jak dalej obliczyć maks i min ? Po przyrównaniu do
zera sinx =1/2 czyli π/6
26 lis 15:31
Sebol: zapomniałem dodać, że x ∊ <0,π>
26 lis 15:34
Jerzy:
To tylko jedno miejsce zerowe, a jest ich nieskończenie wiele.
26 lis 15:40
Jerzy:
To jest jeszcze jedno.
26 lis 15:42
Sebol: W podręczniku jako odpowiedź jest max dla π/6 a min dla 5/6π... Jak obliczeniami dojść do tego
? Matma nigdy nie była moją mocną stroną..
26 lis 15:49
Jerzy:
Policz drugą pochodną i ustal jej znak w tych punktach. Tam gdzie jest ujemny , jest maksimum i
odwrotnie.
26 lis 15:50
Sebol: Jeżeli y'=1−2sinx to y'' = −2cosx
26 lis 15:55
Jerzy:
Tak.
26 lis 15:56
Sebol: Pochodna umiem obliczać, tylko skąd się wzięło min 5/6π

Chodzi mi o to jak to obliczyć
26 lis 15:59
Jerzy: sinx = sin(π − x)
sinx = 1/2 ⇔ x = π/6 lub x = π − π/6
26 lis 16:10
Blee:
| | 1 | | π | | π | | 5π | |
1−2sinx = 0 −> sinx = |
| −> x = |
| lub x = π − |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
dwa punkty podejrzane o byciem ekstremami lokalnymi
stąd
26 lis 16:11
Sebol: Jeżeli x∊<0,π> to:
F(0)= 0+2cos0 = 2
F(π)=π+2cosπ = π−2
26 lis 16:13
Jerzy:
Czytaj 15:50 jak ustalić gdzie jest maksimum,a gdzie minimum.
26 lis 16:14
Sebol: Blee .. Wieeeeelkie dzięki... Tego mi brakowało

26 lis 16:14