Algebra - zadania
UczącySię: Witam mam kilka zadanek z algebry i prosiłbym o pomoc bądź sprawdzenie wyników

1. Sprawdzić czy para (z, ♦) gdzie
a♦b = a + b −5 jest grupą abelową ...
Wyszło mi, że tak, el. neutralny to 5
a
−1 = 10 − a.
2. W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie
3. Korzystają z postaci wykładniczej liczby zespolonej rozwiązać równanie
|z
8| = z
4
Wyszło mi, że
r
8 = r
4 => r = 0 lub r =1
| | kπ | |
A kąt γ = |
| , k ∊ {−2,−1,0,1,2} |
| | 2 | |
4. Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór
A = { z ∊ ℂ : Im(z
4) < 0 }
Tutaj nie umiem tego narysować i proszę o wskazówkę ...
5. Sprawdzić czy funkcja f : M
2(ℛ) → M
2(ℛ) dana wzorem
f(A) := A
T jest endomorfizmem:
a) grupy (M
2(ℛ),+),
b) pierścienia (M
2(ℛ),+,*).
Jeśli jest endomorfizmem to grupoidy mają się równać z tego co wiem, więc wydaje mi się, że
jest to spełnione tylko dla grupy, ale pewności nie mam