tw.cosinusow
twcos: Sprawdź, czy trójkąt o bokach 6, 7, 8 jest ostrokątny. Odpowiedź uzasadnij.
To zadanie z tematu: twierdzenie cosinusów.
26 lis 10:29
Blee:
sprawdź czy:
a2+b2 < c2
gdzie c −−− najdłuższy bok
26 lis 10:30
Blee:
tak ... to jest zadanie z tw. cosinusów, ale wystarczy sprawdzić to co napisałem wyżej
26 lis 10:31
Mila:

Największy kąt leży naprzeciw najdłuższego boku.
Tw. cosinusów:
8
2=6
2+7
2−2*6*7 *cosγ
64=36+49−84cosγ
−21=−84 cosγ
| | 1 | |
cosγ= |
| >0⇔kąt γ jest kątem ostrym |
| | 4 | |
26 lis 16:04