narysować zbiory na płaszczyźnie zespolonej.
karl: Witam chciałbym prosić o pomoc w zadaniu :
| | 18 | |
a) {z∊C :z4= |
| =0} tutaj nie wiem jak to ugryźć i od czego zacząć |
| | 1+i√3 | |
b){z∊
3√−27i : Im(z
2)<0}
W b zastanawiam się jaki wpływ na zadanie ma to z∊
3√−27i i jak dalej rozwiązać ten podpunkt,
dodam że potrafię robić zadania tego typu, ale to są cięższe przykłady

Proszę o podpowiedzi które naprowadzą mnie na odpowiedni trop, nie proszę o pełne rozwiązanie
26 lis 00:13
karl: up
26 lis 11:05
ABC: napisz poprawną treść zadań najpierw , nie jest prawdą, że 18/(1+i√3)=0
w tym drugim też dziwny zapis,domyślam się o co tam chodziło, ale prawidłowy to on raczej nie
jest
26 lis 11:33
karl: | | 18 | |
W podpunkcie pierwszym powinno być z4+ |
| =0 |
| | 1+i√3 | |
natomiast w drugim wszystko jest ok, jedynie błąd może być w z∊
3√−27i ponieważ ciężko mi
odczytać czy i jest pod pierwiastkiem czy poza nim
26 lis 11:50
ABC: chodzi o o to że element z jeśli gdzieś należy to do zbioru , taki zapis z∊3√−27i to duży
skrót myślowy
26 lis 11:59
karl: Niestety takie jest polecenie, nic więcej nie mam, ale tak się zastanawiam bo zazwyczaj w tego
typu
zadaniach z∊C a tutaj jest ten pierwiastek. Może chodzić o to że przestrzeń ograniczają
rozwiązania
z=3√−27i ?
26 lis 12:12
jc: To żaden skrót myślowy. Pierwiastek zespolony to zbiór, w tym przypadku to zbiór
rozwiązań równania z3=−27i.
26 lis 12:13
jc: | | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
3√−27i = {3i, 3i* |
| , 3i* |
| } |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 12:18
ABC: a ja bym i tak wolał zapis {z∊C;z
3+27i=0} na wzór tego co jest w punkcie a)
26 lis 12:24
karl: jc właśnie taki wynik otrzymałem z tego równania tylko co mam robić dalej, bo jest jeszcze
drugi
człon : Im(z2)<0
26 lis 12:43
Jerzy: A ile wynosi część urojona liczby z2 ?
26 lis 13:39