Czy to dozwolone
Maciess: Rozwiąż równanie
(x+3)2=4(x+3)
Stwierdzam, że L=P kiedy obie x+3=0 ⇒ x=−3
Jedno rozwiązanie z głowy więc przyjmuje x−3≠0 i dziele przez (x+3)
i rozwiązuje x+3=4
x=1
Chodzi mi o to czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne na maturze? czy musze sprowadzać do
równania kwadratowego
25 lis 12:23
Ajtek:
Błędu nie ma, ale łatwiej to zrobić tak:
(x+3)
2−4(x+3)=0
(x+3)(x+3−4)=0
(x+3)(x−1)=0
Szybko i bez liczenia delty

.
25 lis 12:29
Maciess: Wiem, że błędu nie ma ale chodzi mi o to jak wygląda sprawa na egzaminie
25 lis 12:34
Ajtek:
Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Może jak pojawi się Eta lub Mila to
coś odpiszą
25 lis 12:42
Benny: Rozwiązanie jest poprawne. Sprawdziłeś czy x=3 spełnia rozwiązanie i później dla x≠3 mogłeś
podzielić równanie i sprawdzić czy istnieją inne rozwiązania.
25 lis 13:28