Matyldzia: Czy mógł by mi ktoś rozwiązać ten układ równań proszę

?
-2x+y=4
y=-3-x ( i z boku ta klamerka)
15 lis 21:12
Mycha: y=2x+4
y=-x-3
-x-3=2x+4
-3x=7
x= -7/3
y= 7/3-3= -2/3
15 lis 21:26
Matyldzia: a mam prośbe czy mogłabyś/mógłbyś mi to zrobić krok po kroku ? Prosze . Bo ja nic z tego
nie rozumiem .
16 lis 09:15
Mycha: nie ma sprawy

-2x+y=4
y= -3-x
porzadkuje teraz sobie pierwsze rownanie zeby miec je w postaci y=... w tym celu
przerzucam -2x na druga strone zmieniajac oczywiscie znak
y=2x+4
y= -3-x
teraz porownuje. jezeli mam pierwsze rownanie y=... i drugie tez, wiec y musza byc sobie
rowne. wiec porownuje
2x+4= -3-x
przerzucam x (niewiadome) na jedna strone, stale (wiadome) na druga i otrzymuje
2x+x= -3-4
3x=-7
teraz dziele przez liczbe stojaca przy x zeby dowiedziec sie ile wynosi jeden x
x= -7/3
wiec znalazlam juz x, brakuje mi jeszcze y. w tym celu znalezionego x podstawiam do
ktoregos z dwoch poczatkowych rownan. np
y= -3-x
y= -3- (-7/3)
y= -3+7/3= -2/3
16 lis 10:00
Matyldzia: Oj. dziękuje

Nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłeś
16 lis 12:45