matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Kasia:
1 ∫ 6
1−x
* x dx 0 Proszę o pomoc całka oznaczona
24 lis 23:26
Leszek:
− a
(−x)
Przez czesci i wykorzystaj wzor :∫ a
(−x)
dx =
ln a
u = x ⇒ u ' = 1
− 6
(−x)
v ' = 6
(−x)
⇒ v=
ln 6
25 lis 10:27