Znajdź elementy wyróżnione zbiorów
asdf: Znajdź elementy wyróżnione zbiorów:
W zbiorze C = C \ {iy : y ∈ R} określona jest relacja R w następujący sposób:
z R z' ⇔ Re(z) = Re(z') ∧ arg(z) > arg(z').
B = {z ∊ C : |z| ≤ 3}
Wyznaczyć:
kres górny
kres dolny
minoranty
majoranty
elementy maksymalne
elementy minimalne
elementy największe
elementy najmniejsze
Jak to zrobić?
24 lis 23:05
iteRacj@:

Nie będę rozwiązywać tego zadania, ale mam prośbę o sprawdzenie, czy dobrze zaznaczyłam podane
w nim warunki.
C \ {iy : y ∈ R} to płaszczyzna zespolona bez osi Im(z) ?
czy w relacji R z liczbą
z' pozostają liczby
z należące do przerywanych
półprostych bez początku?
25 lis 09:31
iteRacj@:
błąd, wpis bez sensu bo zaczęłam od z'
25 lis 12:13
asdf: C \ {iy : y ∈ R} to płaszczyzna zespolona bez osi Im(z) ?
Też tak uważam
Jednak co do rysunku nie mam pewności
25 lis 12:36
iteRacj@: rysunek jest błędny
25 lis 12:39
Pytający:
Jak należy interpretować arg(z)?
25 lis 15:14
Rivit: Argument liczby zespolonej – miara kąta skierowanego między wektorem reprezentującym liczbę
zespoloną na płaszczyźnie zespolonej, a osią rzeczywistą.
Tak mowi Wikipedia
Rysunek jest błędny ale to nie zmienia faktu że to zbiór zespolonych bez osi Im(z)
25 lis 17:26