Ciała
Łukasz: Mam oto takie 2 polecenia:
1. Wykaż, że zbiór A={x=a+b√2:a,b∊ℤ} z działaniami dodawania i mnożenia jest pierścieniem
przemiennym z jedynką.
2. Wykaż, że zbiór B={x=a+b√2:a,b∊ℚ} z działaniami dodawania i mnożenia jest ciałem.
Zadania bardzo podobne, jedyne o co proszę to odpowiedź na moje pytanie czy zbiór A też jest
ciałem? Czy to, że a,b są całkowite powoduje że nim nie jest?
Dzięki!
24 lis 23:02
jc: Chodzi o odwrotność. W A nie odwrócisz liczby 2. W B odwrócisz każdą liczbę różną od zera.
24 lis 23:05
Łukasz: Zastanawiam się dlaczego padło w ogóle moje pytanie, rozwiązanie było oczywiste. Dzięki!
24 lis 23:13