wielomian i rozklad
kawek: −4x3−13x2+9>0
jak w miarę szybko rozlozyc ten wielomian na czynniki?
24 lis 22:51
jc: Oblicz wartość dla x=−1.
24 lis 22:58
Jerzy:
Zauważyć,że x = −1 jest m. zerowym lewej strony.
24 lis 22:58
Jerzy:
@
jc ...... obliczyć wartość czego ?
24 lis 23:00
jc: ... wartość wyrażenia po prawej stronie nierówności.
24 lis 23:07
jc: ... lewej stronie ...
24 lis 23:07
Eta:
−4x3−4x2−9x2−9x+9x+9=0
−4x2(x+1)−9x(x+1)+9(x+1)=0
(x+1)(−4x2−9x+9)=0
.......................
24 lis 23:08
kawek: dziekuje za pomoc
24 lis 23:09
Mariusz:
1. Rugujesz wyraz z x2
2. Podstawieniem sprowadzasz równanie do równania kwadratowego
W przypadku gdy otrzymane równanie kwadratowe nie ma pierwiastków rzeczywistych
możesz skorzystać z trygonometrii
25 lis 04:00