rownanie
matttt: Bardzo proszę o rozwiązanie
xlog2x+4=32
24 lis 22:30
ABC: zlogarytmuj stronami przy podstawie 2
24 lis 22:33
matttt: log2xlog2x+4=log232
24 lis 22:49
matttt: i dalej nie wiem jak
24 lis 22:54
Eta:
x>0
po zlogarytmowaniu logarytmem o podstawie 2
log2x*(log2x +4)=5
log22x+4log2x−5=0
(log2x+5)(log2x−1)=0
log2x= −5 v log2x= 1
x= 1/32 v x=2
=============
24 lis 23:02
matttt: Bardzo dziękuję.
Pani Eta jak zawsze mądra i pomocna
DZIĘKUJE
24 lis 23:24
Eta:
25 lis 00:00
Leszek: Dla kolegi @matttt , pamietaj zawsze o dziedzinie , w tym przypadku D : x > 0
25 lis 10:40
matama: Dziękuje
26 lis 19:49