Operator imperator
Różniczek: Proszę o sprawdzenie rozumowania w sumowaniu:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Matematyka_dyskretna_1/Wyk%C5%82ad_4:_Sumy_sko%C5%84czone_i_rachunek_r%C3%B3%C5%BCnicowy#tw_4.3
x
3−5x+13
Gdybym zamierzał zsumować za pomocą operatora różnicowego:
1) policzyłbym wartości p(0), (Δp)(0), (Δ
2p)(0), (Δ
3p)(0)
2) przedstawiłbym wielomian jako sumę dolnych silni x
i pomnożonych przez
3) wstawiłbym daną sumę dolnych silni do sigmy i policzył sumę za pomocą wzoru suma dolnych
silni = U{(n+1)
dolna silnia i+1){i+1}
Krócej:
czy mógłbym rozdzielić dla górnej granicy sumowania
n i dolnej
x=0 na ∑x
3−5∑x+∑13=
| | n(n+1) | |
−5* |
| +13(n+1) + obliczone za pomocą operatora różnicowego ∑x 3 |
| | 2 | |
24 lis 22:04
Różniczek: 3) wstawiłbym daną sumę dolnych silni do sigmy i policzył sumę za pomocą wzoru na sumę dolnych
| | (n+1)dolna silnia (i+1) | |
silni = |
| |
| | i+1 | |
24 lis 22:05
jc: Jaką sumę chcesz policzyć?
24 lis 22:17
Różniczek: Na stronie podano przykład liczenia operatora różnicowego dla x3−5x+13; chciałbym jako
ćwiczenie policzyć sumę wielomianu od x=0 do n.
24 lis 22:28
jc: f(x)=x
3−5x+13
S(0)=0
S(1)=f(0)
S(2)=f(0)+f(1)
S(3)=f(0)+f(1)+f(2)
S(4)=f(0)+f(1)+f(2)+f(3)
Wystarczy, potem powinny być zera.
Liczysz Δ
nS(0), n=0,1,2,3,4, a potem piszesz dyskretny wzór Taylora.
| | | | | | | |
S(n)= | S(0)+ | ΔS(0)+ | Δ2S(0)+... |
| | | | |
24 lis 22:38
jc: Kolejne wartości f: 13, 9, 11, 25
0 13 22 33 58
13 9 11 25
−4 2 14
6 12
6
24 lis 22:47
Różniczek: Dziękuję,
jc. Przeanalizuję Twoje rozwiązanie.

Ale, ale: czy sprawdziłoby się rozpisane na zakończenie krótsze rozwiązanie?
24 lis 22:50
jc: Wynikiem jest wielomian 4 stopnia. Wkładając trochę pracy dałoby się
to w jawny sposób zapisać, ale wolałbym powierzyć rachunek maszynie.
24 lis 22:56