ciągi/granice
Saizou: Cześć, mam pytanie, czy zapisując
limn→∞an
zakładam, że granica ciągu an istnieje?
Osobiści twierdzę, że tak, ponieważ już sam o słowo lim = limes oznacza granicę.
Co myślą inni?
24 lis 20:19
Jerzy:
Nie, granica może nie istnieć .
24 lis 20:32
Blee:
limn−>+∞ an = g <−−−− teraz zakładasz, że granica ciągu an istnieje (i jest równa g)
24 lis 20:34
Saizou:
Czyli sam zapis limn→∞ an co oznacza?
24 lis 20:39
Blee:
"granica ciągu an"
24 lis 20:41
Blee:
Więc można np. napisać:
"Dlatego też limn−>+∞ an nie można jednoznacznie wyznaczyć"
"Dlatego też limn−>+∞ an nie istnieje"
"Dlatego też limn−>+∞ an istnieje i wynosi 3"
24 lis 20:44
Leszek: Lub moze byc napisane polecenie , wyznacz lim n→∞ an
24 lis 20:50
Adamm:
lim an to liczba
zatem zapisując lim an, zakładasz że granica istnieje
24 lis 20:53
Saizou:
Adamm podzielam twoje zdanie

zastanawiam się nad tym w kontekście nauczania granic w szkole średniej.
24 lis 21:29
jc: Dlatego wolę notację an →g.
24 lis 21:41
Jerzy: @Adamm (20:53) ... lim an, to nie musi być liczba.
24 lis 23:04
jc: Tym gorzej dla notacji lim an.
24 lis 23:05
Jerzy:
Znajdź rozwiązanie równania: |x| = −1 wcale nie oznacza,że ono istnieje.
24 lis 23:08
Leszek: | x | = −1 ⇒ x = θ ( zbior pusty to tez rozwiazanie )
25 lis 10:35