objętość graniastosłupa
matta: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym ABCA1B1C1 o podstawach ABC i A1B1C1
punkty E i F są odpowiednio środkami boków AB i AA1
Wiedząc,że |AB|= 2a i |<ECF|=α
Wyznacz objętość graniastosłupa i podaj dla jakiego kąta α taki graniastosłup istnieje.
24 lis 20:10
Leszek: Zrob rysunek i wykorzystaj trojkat prostokatny FEC , w ktorym FE= a√3 *tg α
Nastepnie wykorzystaj trojkat prostokatny FAE w ktorym FA= H/2 , oraz AE = a i na
podstawie tw.Pitagorasa H = 2a√ 3 tg2 α −1
Oblicz objetosc V = (1/3)*4a2 *H/4
Warunek dla kata : tg2 α > (1/3)
24 lis 20:47
Eta:

|AB|=2a
| | 4a2√3 | | 2a√3 | |
Pp= |
| ⇒ Pp=a2√3 , h= |
| = a√3 |
| | 4 | | 2 | |
W trójkątach prostokątnych
Δ ECF
b= h*tgα ⇒ b
2=3a
2tg
2α
i ΔAEF
b
2=a
2+H
2 ⇒ H
2= 3a
2tg
2α−a
2 ⇒ H= a
√3tg2α−1
to| AA
1|=2H= 2a
√3√3tg2α−1 , α∊(30
o,90
o) bo 3tg
2α−1>0 ...
V= P
p*|AA
1|
V= ..................
24 lis 20:58