Równania kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem
Olaaola: Dla jakich wartości parametru k równanie x2−|4x−4|=(3−2k):5 ma tyle samo rozwiązań dodatnich
co ujemnych?
24 lis 20:04
Blee:
1) Narysuj f(x) = x2 −|4x−4|
2) Bierzesz do łapki linijkę i patrzysz dla jakiej wartości 'y' wykres przecina się dwa rasy z
'linijką' przy czym raz dla x < 0 a raz dla x > 0
24 lis 20:07
Olaaola: Nie wychodzi, gdyż w odpowiedziach jest: k=(−∞, − 1)u(1,5;11,5).
24 lis 20:30
Blee:
ale to co linijką sprawdzasz to nie jest 'k'
| | 3−2k | |
tylko to czemu ma się równać prawa strona czyli |
| |
| | 5 | |
24 lis 20:33
Eta:
| | 3−2k | | 3−2k | |
dla −4< |
| <0 lub dla |
| >1 |
| | 5 | | 5 | |
dokończ...... i otrzymasz taką odpowiedź
24 lis 20:41
Olaaola: Dziękuję
24 lis 20:46