oblicz granice funkcji
klook: lim→∞ (x+1)/(x−2)2x−1
24 lis 19:51
Blee:
w potędze jest TYLKO mianownik tego ułamka
24 lis 19:52
Blee:
jeżeli tak to w czym problem ... jeżeli nie to masz granicę Eulera tutaj
24 lis 19:52
klook: nie, cały ułamek
24 lis 19:52
klook: czyli jakie rozwiązanie?
24 lis 19:53
Blee:
| x+1 | | x−2 +3 | | 3 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | | |
i zastosuj wzór na granicę Eulera
24 lis 19:56
klook: nie wiem jak wiec proszę o pomoc
24 lis 19:57
Blee:
Na zajęciach byłeś/−aś

Wiesz jak wygląda wzór na granicę Eulera
24 lis 20:00
klook: ja zrobiłam to tak, że x+1 rozpisałam do x(1+1/x)
mianownik rozpisałam do x(1−2/x) a potęgę również rozpisałam na x(2−1/x)
mam zapisane jakieś dwa wzory :
1. lim →∞ (1+1/x)x = e
2. lim →∞ (1+1/f(x))f(x) = e
i licznik połączyłam z potęgą zrobiło się z tego e, i z potęgi zostało 2 , wwyszedł mi wynik
e2
24 lis 20:05
klook: i dlatego pytam, bo nie jestem pewna i nie wiem czy umiem to zrobić w ogóle
24 lis 20:05
Adamm:
"granica Eulera"
24 lis 20:07
Blee:
no i super zrobiłaś
tyle że źle Ci wyszło bo
| | 1 | |
lim (1 − |
| )f(x) = e−1 |
| | f(x) | |
24 lis 20:10
klook: dziękuję !
24 lis 20:13