siła grawitacji
Jan: Dwie kule o identycznych masach i promieniach 2m każda, stykają się ze sobą. Kule przyciągają
się wzajemnie siłą grawitacji o wartości 4 * 10−8 N. Oblicz masę każdej kuli.
24 lis 17:19
Leszek: F= Gm2/(2r)2 ⇒ m =2 r√ F / G =
24 lis 19:04
ABC: gdybym był wrednym nauczycielem fizyki, to bym zapytał dlaczego ten wzór, wyprowadzany zwykle
przy założeniu że masy obydwu ciał skupione są w jednym punkcie, jest prawdziwy dla kul
24 lis 19:26
Jan: chodzi mi o wynik
24 lis 19:31
Leszek: To udowodnienie nie jest latwe , trzeba dobrze znaj calkowanie i zapomoca tej metody
mozna udowodnic umiejac calkowac po objetosci kuli ze efekt jest taki jakgdyby
masa kuli byla skupiona w jej srodku , po to Newton stworzyl rachunek calkowy !
Takie dowody przeprowadza sie na drugim roku studiow !
Kolego Jan podstaw dane liczbowe i wlacz kalkulator ! ! Troche inicjatywy sie przyda ! !
24 lis 20:08
Jan: chciałem sprawdzić czy dobry wynik mi wyszedł
24 lis 20:11
Leszek: To podaj swoj wynik ! F= ........
24 lis 20:13
Jan: pytanie jest o masę
24 lis 20:16
Jan: m=98
24 lis 20:16
Leszek: Tak , oczywiscie chodzi o mase m = 97,96 ≈98 kg
24 lis 20:20
ANKA: Dziękuję
25 lis 12:36