2a
sara: uzasadnij, że dla dowolnych liczb naturalnych a i b wartość liczbowa wyrażenia (2a+3b)2 −
(3b−2a)2 jest podzielna przez 24
Jeżeli ktoś może mi wytłumaczyć o co w tym chodzi to będę wdzięczna. Długo chorowałam a
przepisywanych lekcji trudno nieraz cos zrozumieć dzięki za pomoc
24 lis 16:54
iteRacj@:
a,b∊N
korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2=(a+b)(a−b)
(2a+3b)2−(3b−2a)2=(2a+3b+3b−2a)*(2a+3b−3b+2a)=6b*4a=24*ab
wielokrotność 24 jest podzielna przez 24
24 lis 17:14
ABC: Sara znasz wzór x2−y2=(x−y)(x+y) ?
podstawiając w tym wzorze x=2a+3b, y=3b−2a otrzymasz
(2a+3b)2−(3b−2a)2=((2a+3b)−(3b−2a))((2a+3b)+(3b−2a))=4a*6b=24ab
otrzymasz wielokrotność liczby 24
24 lis 17:17
ABC: Iteracja kolizja oznaczeń u ciebie nastąpiła
24 lis 17:18
iteRacj@: przepisałam wzór z tablic maturalnych,
nie mogę nic zmieniać bo się zagubię
24 lis 17:40
24 lis 17:53