prawdo
popek: liczby 1,2,...,n zostaly ustawione przypadkowo. Znaleźć prawdop. tego, że :
a) cyfry 1 i 2
b) cyfry 1,2,3
pojawiły się w sąsiedztwie i w wymienionej kolejności
24 lis 14:56
Blee:
a)
| | (n−1)*1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | n*(n−1) | | n | |
czyli: '1' może zająć jedno z (n−1) miejsc (nie może ostatniego, bo wtedy 'po prawej' nie
będzie mogła mieć '2'), a '2' musi stanąć na prawo od niej
b) analogicznie
24 lis 14:58
popek: w b) będzie tak:
| (n−1)(n−2)*1 | |
| ? |
| n*(n−1)(n−2) | |
24 lis 15:03
Jerzy:
Nie będzie. Trzy cyfry w kolejności możesz ustawić na : n − 2 miejscach.
24 lis 15:23
Jerzy:
| | (n − 2)*(n − 3)! | |
P(A) = |
| |
| | n! | |
24 lis 15:39
popek: dlaczego tak? nie rozumiem
24 lis 15:54
popek: skoro maja byc w takiej kolejnosci..
24 lis 15:54
Jerzy: Dwa ostatnie miejsca muszą zająć cyfry 2 i 3, a więc jedynkę możesz ustawić na : n − 2
miejscach.
24 lis 15:57
Pytający:
Masz n klocków ponumerowanych od 1 do n. Wszystkie możesz ustawić w rządek na n! sposobów.
Bierzesz taśmę i klocki 1,2,3 sklejasz w podanej kolejności. Teraz masz 1 sklejony klocek (ten
potrójny) i (n−3) pozostałych pojedynczych klocków. Razem 1+(n−3)=n−2 klocków. Te klocki
| | (n−2)! | |
możesz ustawić w rządek na (n−2)! sposobów, stąd szukane prawdopodobieństwo to |
| . |
| | n! | |
Może bardziej obrazowe.
24 lis 16:07