Diagram Hassego
Jan: Witam

Czy mógłby mi ktoś pomoć w narysowaniu diagramu Hassego? Nie wiem od czego zbytnio
zacząć

Zbior uporzadkowany z relacja podzielnosci {1,2,3,5,6,8,12,15,16,18,36,78}. Narysować diagram
Hassego.
Z góry dziękuję za pomoc
24 lis 13:44
Jan: http://wrzuc.se/i/5bf9479a3ac34 stworzyłem coś takiego. Czy to jest dobrze narysowane? Jeśli tak to co jak wskazac
elementy minimalne, maskymalne oraz element najwiekszy i najmniejszy?
24 lis 14:04
Jan: Według mnie:
elementy minimalne = 1
elementy maksymalne = 36,16,78
element najmniejszy = 1
element największy = nie istnieje
Prosze tylko o sprawdzenie

i ewentualną korektę
24 lis 14:18
iteRacj@: 15 nie jest dzielnikiem 18, a na Twoim diagramie tak
więc 15 jest też elementem maksymalnym
24 lis 14:27
Jan: http://wrzuc.se/i/5bf94ded37285
elementy minimalne = 1
elementy maksymalne = 36,16,78,15
element najmniejszy = 1
element największy = nie istnieje
Teraz już chyba dobrze?
24 lis 14:31
iteRacj@:
tak jest
24 lis 14:38
Jan: Dziękuję i pozdrawiam =)
24 lis 14:39
iteRacj@:
24 lis 14:40