Planimetria :: Objętość brył
aa:

Witam,
Trapez o podstawach długości a i 3a oraz ostrym kącie α obraca się wokół krótszej podstawy.
Obliczyć objętość bryły.
h = tg(α)*a
Walec:
H = 3a
r = h
V
walca = P
p*H = πr
2H = π(tg(α) a)
2*3a = 3πa
3 tg
2(α)
Stożek (wycinek walca):
H = a
r = h
| 1 | | 1 | | π(tg(α)a)2*a | | πa3 tg2(α) | |
Vstożka = |
| Pp*H = |
| πr2H = |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Bryła z trapezu:
| πa3 tg2(α) | |
Vbryły = Vwalca − 2Vstożka = 3πa3 tg2(α) − 2 |
| = ... |
| 3 | |
x = πa
3 tg
2(α)
| 2x | | 9x | | 2x | | 7x | | 7πa3 tg2(α) | |
... = 3x − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
Czy ta odpowiedź jest poprawna?