gfgf
Burczyk: Proszę tylko o zweryfikowanie wyniku. Podejrzewam, że w odpowiedziach jest błąd.
Na trapezie równoramiennym opisany jest okrąg o promieniu 2 tak, że dłuższa podstawa
jest średnicą tego okręgu. Długość ramienia trapezu jest równa długości promienia okręgu.
Oblicz pole trapezu i długość jego przekątnej.
| | 27√3 | |
Wychodzi mi pole P=3√3, a przekątna d=2√3, natomiast w odpowiedziach mam ,że P= |
| |
| | 4 | |
i d=3
√3
24 lis 11:23
Jerzy:
Pole masz dobrze ( do policzenia w pamięci ) , więc sądzę, że przekątną też
( nie chce mi się liczyć w pamięci)
24 lis 11:34
Jerzy:
A jednak policzyłem i też masz dobrze
24 lis 11:36
Eta:

Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku a=r=2
| | 22√3 | |
P(trapezu)= 3* |
| =3√3 [j2] |
| | 4 | |
24 lis 20:01