Narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
asdf: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
z* − sprzężenie
Im(z
2) ≥ Re((z*)
2)
Próbowałem na postać trygonometrczyną ale bez skutku

Prosze o wskazówki
24 lis 10:56
ABC: z=x+yi
z2=x2+2xyi−y2
Im z2=2xy
z*=x−yi
z*2=x2−2xyi−y2
Re (z*2)=x2−y2
x2−y2≤2xy
przy czym zauważ że x2−y2−2xy=0 to równanie pary prostych przecinających się
(x−y)2−2y2=0
24 lis 11:26
asdf: Dziekuje bardzo, mógłbyś mi pokazać jak przez postać trygonometryczną takie robić? Bo mam pare
nastepnych zadań i są tam potęgi większa, więc algebraicznie odpada raczej
24 lis 11:37
asdf: Chociaż właściwie udałło mi sie teraz, możesz olać.
Jedyne co wymaga wytłumaczenia to te 2 proste na końcu, jak i skąd?
24 lis 11:46
ABC: pokaż jakieś z tymi wyższymi potęgami to się zobaczy, od postaci tryg. to są tu lepsi spece niż
ja, ale mogę się wypowiedzieć czy istotnie algebraicznie się nie da.
24 lis 11:49
ABC: 2 proste na końcu a2−b2=(a−b)(a+b)
24 lis 11:50
asdf: A choćby to samo tylko do 5 potegi na przykład
Im(z5) ≥ Re((z*)5)
24 lis 11:51
asdf: Pierwszy raz widze takie równanie dwóch prostych
24 lis 11:52
ABC: No , takie algebraicznie trochę trudniej.
24 lis 11:54
ABC: to jest typu (y−x)(y+x)=0
czyli y=x lub y=−x
co w tym trudnego?
24 lis 11:55
asdf: (x−y)2−2y2=0
Aaa dobra, nie ogarnąłem. Dzięki!
24 lis 12:01
Adamm:

u = z
5
Im(u) ≥ Re(u
*)
Im(u) ≥ Re(u)
wystarczy spojrzeć na okrąg jednostkowy
24 lis 12:06
Adamm: będzie to suma 5 kątów
24 lis 12:08
asdf: Okej, postaram się pokombinować
24 lis 12:08