Algebra - przekształcenie liniowe
ZmartwionyIrek: Sprawdź czy podane przekształcenie jest liniowe.
f(x,y) = xy + 2x
22 lis 23:24
Adamm: nie jest
22 lis 23:34
Adamm:
przekształcenia liniowe R2→R wyglądają tak:
ax+by gdzie a, b to stałe
22 lis 23:35
ZmartwionyIrek: a masz jakiś przykład odwzorowania R2 −−>R, żebym mógł dostrzeć różnicę ?
22 lis 23:39
Adamm:
Cóż, podałem ci je wszystkie, no ale dobra.
f(x, y) = 2x+y
f(x, y) = πx+ey
23 lis 00:10
Adamm:
i na przykład
f(x, y) = xey − nie jest liniowe
f(x, y) = xy − nie jest liniowe
f(x, y) = x+ey2 − nie jest liniowe
23 lis 00:12
ZmartwionyIrek: dzięki wielkie !
23 lis 22:07