napis równanie funkcji w postaci ogólnej przechodzacej przez punkty
vi: Napisz równanie prostej w postaci ogólnej przechodzącej przez punkty A=(5,−1) i B=(1,4).
Ktoś mi to dokładnie rozpisze co i jak? Potrzebne bardzo
22 lis 22:43
22 lis 22:45
Jerzy:
y = ax + b
−1 = a*5 +b
4 = a*1 + b
Z układu oblicz a i b ...... i po temacie.
22 lis 22:50
Eta:
4y= −5x+25−4
5x+4y−21=0
==========
22 lis 22:54
vi: Jerzy a mógłbyś mi to policzyć? Bo wiem że tym sposobem robiliśmy, ale mi nie wychodzi..
22 lis 23:30
22 lis 23:38
vi: A możesz mi rozpisać do tego konkretnego przykładu? Bo mi to a jakieś dziwne wychodzi..
22 lis 23:47
Eta:
y=ax+b
x y
A(5,−1) to −1=a*5+b ⇒ 5a+b=−1 /*(−1) ⇒ − 5a−b=1
x y
B(1,4) to 4=a*1+b ⇒ a+b=4
{ −5a−b=1
{ a+b=4
+ −−−−−−−−−−
| 5 | | 5 | | 21 | |
to |
| +b=4 ⇒ b= |
| +4 ⇒ b= |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | |
4y= −5x+21
5x+4y−21=0
==========
Widzisz ile to czasu zajmuje? A na maturze czas jest "droższy od pieniędzy"
![emotka](emots/1/mruga.gif)
A zobacz co napisałam o
22:54 ( 4 linijki i po ptokach !
22 lis 23:58
vi: No tak ale to nie jest nadal zrobione tak jak w linku który podałaś, a tak muszę to mieć :c
23 lis 00:02
Eta:
W linku jest tak samo !
23 lis 00:15
vi: No nie bo Ty to jakoś sobie chyba przekształcasz czy coś nie wiem a my robiliśmy tak, że
wszystko w układach równań, wybacz, jestem nieogarnięty jeżeli chodzi o matematyke
23 lis 00:16
vi: Ty dopiero później robisz układ równań jak coś tam liczysz najpierw, a ja to muszę od początku
w układ równań, tak jak zrobił to Jerzy, i z tego tam liczyć, możesz tak to zadanie zrobić?
23 lis 00:18
Eta:
+ −−−−−−
| −5 | | 21 | |
−4a=5 ⇒a= |
| to b= |
| |
| 4 | | 4 | |
dokończ ......
Kto Cię uczy tej matematyki ? Szewc? ( nie obrażając szewca)
Ręce opadają !
23 lis 00:23
vi: No wiesz jeżeli mam być szczery to jestem dawno po szkole, jednak potrzebuje świadectwa
licealnego w pracy no więc uczę się zaocznie, jestem ciemny z matematyki a nauczycielka tego
nie ułatwia, dlatego przepraszam że kompletnie nie wiem o co chodzi
23 lis 00:28