1 | 2 | |||
Wykonaj wykres funkcji f(x)= | x+ | obliczając punkty przecięcia wykresu z osiami | ||
2 | 3 |
2 | ||
Z osia OY od razu ze wzoru (0, | ) | |
3 |
1 | 2 | |||
Z osia OX wsporzedna y=0 a wxplorzedna x wylicz 0= | x+ | |||
2 | 3 |
1 | 2 | |||
Nie potrafisz rozwiazac prostego rownania | x+ | =0 ? | ||
2 | 3 |
−b | ||
y=ax+b POy(0,b) , POx( | ,0) dla a>0 −− funkcja rosnąca | |
a |
1 | 2 | 1 | 2 | |||||
y= | x+ | a= | >0 −−− f. rosnąca , b= | |||||
2 | 3 | 2 | 3 |
2 | −4 | 4 | ||||
POy(0, | ) , POx( | ,0) to miejsce zerowe x= − | ||||
3 | 3 | 3 |
2 | ||
POy(0, | ||
3 |
−4 | ||
POx( | ) | |
3 |
−4 | ||
xo= | ||
3 |
−4 | ||
f(x) >0 ⇔ x∊ ( | ,+∞) | |
3 |
−4 | ||
f(x)<0 ⇔ x∊(−∞, | ) | |
3 |
−b | ||
POx( | ,0) | |
a |
−b |
| |||||||||||
= | = ...... | |||||||||||
a |
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |