Wyznacz A i B
Ash: Dane jest wyrażenie W(x)=1/x(x+1), gdzie x∊R− {0;−1}. Wyznacz A i B tak, aby W(x)=A/x + B/x+1
22 lis 22:25
the foxi:
| | 1 | | A | | B | | A(x+1)+Bx | |
W(x)= |
| = |
| + |
| = |
| |
| | x(x+1) | | x | | x+1 | | x(x+1) | |
dalej dasz radę?
22 lis 22:26
Ash: No właśnie dochodzę do tego że:
| | 1 | | A(x+1)+Bx | |
|
| = |
| |
| | x(x+1) | | x(x+1) | |
A(x+1)+Bx=1
nie mogę wpaść na pomysł co dalej
22 lis 22:37
PW: A po prostu odejmowanie ułamków?
22 lis 22:41
Ash: Można tak ale szukam sposobu nie żeby A i B podstawić pod ten wzór aby pasowały
tylko szukam sposobu "wyliczenia" A i B
22 lis 22:47
PW: Utrudniaj sobie, utrudniaj. Zawsze na kolokwium jest tyle czasu ile chcemy.
A poważnie − jeżeli masz
A(x+1)+Bx=1
i ma to być prawda dla wszystkich x, to podstaw x=0.
22 lis 22:55
the foxi:
Ax+A+Bx=(A+B)x+A
chyba dobrze myślę. co nie? to nie jest takie trudne
22 lis 22:55
PW: No pewnie.
22 lis 22:58
Ash: Dziękuje baardzo
22 lis 22:58