Ciągi
hubi: Wyznacz ciąg arytmetyczny:
a6=7 s11=77
Nie umiem tego zrobić aby obliczyć jedną z niewiadomych bo zawsze mi się zerują...
22 lis 21:41
22 lis 21:54
6latek: Zle spojrzalem tam jest S11 przepraszam
22 lis 21:57
Tadeusz:
Liczysz pewnie dobrze tylko zinterpretować nie potrafisz
22 lis 22:02
hubi: Pewnie tak, ale każdy mój tok myślenia kończy się porażką więc jakby ktoś mógłby mi wskazać
drogę... XDD
22 lis 22:03
Tadeusz:
| | a1+a11 | | 2a1+10r | |
S11= |
| *11= |
| *11=(a1+5r)*11=a6*11 |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 22:07
Tadeusz:
Jeśli ciąg jest arytmetyczny to zawsze (dla dowolnego a
1 i r)
S
11=11*a
6
czyli takich ciągów jest multum
22 lis 22:10
hubi: Tak cały czas robiłem! Mówisz mi że nie wychodziło mi rozwiązanie bo było ich nieskończoność?!
Godzina w plecy....
22 lis 22:15
Tadeusz:
mój BELFER powiadał, że jeśli idąc natrafiasz na ścianę ... a musisz przejść to masz wybór:
−walić z kopyta lub ze łba w scianę i cos musi puścić

łatwo powiedzieć co ...
−zrobić 2 kroki w tył i popatrzyć czy gdzieś obok w tej scianie nie ma drzwi
22 lis 22:19
hubi: Wydawało się to zbyt proste po prostu XDD
22 lis 22:30