aa
Karol: | x3+1 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Wykaż, że jeżeli dla dwóch ujemnych |
| x2 | |
liczb a i b zachodzi równość f(a)=f(b), to liczby a i b są równe.
czy mogę to zrobić tak:
a,b < 0 , f(a)=f(b)
| a3+1 | | b3+1 | |
|
| = |
| a,b ≠ 0 |
| a2 | | b2 | |
a
3b
2+b
2 = a
2b
3+a
2
(a−b)(a
2b
2−(a+b)) = 0
a=b lub a
2b
2−(a+b) =0
a
2b
2−(a+b) > 0 (zawsze większe od 0 bo a,b < 0)
zatem a=b cnd.
czy to w miare poprawne rozwiązanie? na maturze przeszłoby?
22 lis 20:57
Karol:
22 lis 21:45
PW:

Poprawnie.
Można było obliczyć pochodną funkcji f(x)=x+x
−2 i zauważyć, że f jest funkcją rosnącą dla
x<0. Ciut szybciej.
Na rysunku wykres f, ale tego nie musieliśmy robić, jedynie pokazać rachunkiem, że f'(x)>0 dla
x<0.
22 lis 22:19
Karol: Dzięki

Jeszcze nie umiem pochodnych ale gdy je sobie ogarnę to wrócę do Twojej wskazówki
22 lis 22:54