Znajdź postac ogolna i kanoniczna funkcji :kwadratowa, majac postac iloczynową
Sandra99: f(x)=(2x−3)(x−2)
22 lis 17:54
karola:
Żeby zamienić na postać ogólną wystarczy wymnożyć i wykonać redukcję.
Na postać kanoniczną można zamienić korzystając z postaci ogólnej, wystarczy wyliczyć
współrzędne wierzchołka.
22 lis 18:03
6latek: f(x)= 2x*x+2x*(−2)−3*x−3*(−2)= 2x2−4x−3x+6= 2x2−7x+6
f(x)= 2x2−7x+6
22 lis 18:05
Sandra99: Dziekuje
22 lis 18:06
janek191:

f(x) = 2*(x −1,5)*(x − 2)
więc
x
1 = 1,5 x
2 = 2
| | x1 + x2 | | 3,5 | |
p = |
| = |
| = 1,75 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
q = f(p) = 2*( 1,75 − 1,5)*(1,75 − 2) = 2*0,25*(−0,25) = − 0,125 = − |
| |
| | 8 | |
Postać kanoniczna:
f(x) = 2*( x − 1,75) − 0,125
=======================
22 lis 19:04