Ciągi arytmetyczne
hubi: Oblicz:
a14+a20+a10+a24 jeśli a17 = √2
No więc obliczyłem że środkiem sumy tych wyrażeń jest a34, tylko że nie wiem co dalej zrobić
z tym faktem XDD
22 lis 17:34
ABC: 2a17=a16+a18=a15+a19=a14+a20=.... zaczaiłeś?
22 lis 17:40
hubi: Tak
Czyli że a14+a20+a10+a24 = 2a17+ 2a17
racja?
22 lis 17:44
ABC: racja
22 lis 17:47
hubi: To pomóż mi w kolejnym XDDD
a11+a17+a23+a29 jeśli a10+a30=6
22 lis 17:54
PW: No niby zrozumiałeś, ale okazuje się, że nie.
22 lis 18:08
ABC: to jest prawie to samo
a
11=a
10+r
a
29=a
30−r
i dalej sam już znasz pomysł
22 lis 18:09
hubi: Z głupotą trzeba się pogodzić...
22 lis 18:09
ABC: jak to moja śp. babcia mówiła: "gdybyś był tak wysoki jak jesteś głupi to mogłbyś na klęcząco
Księżyc w dupę pocałować"
22 lis 18:14
hubi: Dobra, chyba to mam
a11 = a10 + r
a29 = a30 − r
a17 = a20 − 3r
a23 = a20 + 3r
2a20 = a30 + a10
2a20 = 6
a20 = 3
Więc:
a11+a17+a23+a29 = a10+a20+a20+a{30} = 6 + 3 + 3 = 12
22 lis 18:20
ABC: mogłeś trochę szybciej a
17=a
10+7r , a
23=a
30−7r ale rozwijasz się
22 lis 18:24
hubi: Dobra bo może i jestem tępy ale nie wiem jak to doprowadzić do końca XD
a31+a21+a29+a37
a1+a49+a25=45
i wyliczyłem to wszystko z różnicą i wychodzi:
a1+a25+a25+a49 = 45 + a25
Nie wiem co dalej...
22 lis 18:41
ABC:
z tego równania masz:
a25−24r+a25+24r+a25=45
3a25=45 a25=15
22 lis 18:51