Wykazać, że granica jest równa
Kuba: Mam wykazać, że jeżeli granicą ciągu an jest liczba a ∊ R, to:
k k
lim √an=√a
n→∞
Chodzi oczywiście o pierwiastki k−tego stopnia, tylko nie wiem jak je zapisać.
Wydaje się to oczywiste, ale nie mam pojęcia jak to wykazać. Proszę o pomoc.
22 lis 17:01
Adamm:
dla a>0
| | |an−a| | | |an−a| | |
|an1/k−a1/k|= |
| ≤ |
| <ε |
| | an(k−1)/k+...+a(k−1)/k | | Ck*a(k−1)/k | |
dla n≥N
N został tak dobrany, by a
n≥a/2, C
k to jakaś stała dodatnia zależna tylko od k
epsilon wziął się z tego że a
n→a
22 lis 17:23
Adamm:
teraz co gdy an≥0, a = 0
|an1/k| = an1/k < (εk)1/k = ε dla n≥N
gdy k jest nieparzyste i a<0
lim an1/k = lim −(−an)1/k = −(−a)1/k = a1/k
skorzystaliśmy z pierwszego wyniku
gdy k jest nieparzyste i a=0
|an1/k| = |an|1/k < (εk)1/k = ε dla n≥N
22 lis 17:27