W urnie znajdują się kule o numerach od 1 do 20,..
Coocy: W urnie znajdują się kule o numerach od 1 do 20 ,przy czym kul o numerze n jest n dla n
należącego do {1,2,3,4,...,20}.Wyjmujemy losowo jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wylosujemy kulę o numerze parzystym lub podzielną przez 5 ?
22 lis 15:58
janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść zadania?
Czy mamy tak:
1.2,2,3,3,3,4,4,4,4,5,5,5,5,5, ... , 20,20,...,20
22 lis 16:03
Blee:
Jeżeli jest tak jak napisał janek191 to:
| | 1+20 | |
−−− w sumie kul jest: |
| *20 = 210 |
| | 2 | |
| | 2 + 20 | |
−−− kul parzystych jest: |
| *10 = 110 |
| | 2 | |
−−− kul podzielnych przez 5, ale nie będących parzystych: 5 + 15 = 20
| | 130 | | 13 | |
więc P(A) = |
| = |
| |
| | 210 | | 21 | |
22 lis 16:50
Krzysiek60: Jak obliczyles ze jest 210 kul ? czesc
22 lis 16:53
janek191:
1 + 2 + 3 + ... + 20
| | 1 + 20 | |
s = |
| *20 =21*10 = 210 |
| | 2 | |
22 lis 16:56
6latek: Witaj

ja rozumiem ze bedzie tak gdy kazdej kuli bedzie po 1 sztuce wtedy 1+2+3+....+20=210
ale tutaj mamy kuli nr 1 −1 szt kuli nr 2 −2 sztuki i td az do 20
22 lis 17:03
Blee:
6−latek ... gdyby każdego numeru kuli była 1 sztuka to w sumie miałbyś ich 20 przecież
22 lis 18:29
PW: No i dlatego sumujemy liczbę kul: 1 z jedynką + 2 z dwójkami + 3 z trójkami +... + 20 kul
z numerem 20,
razem 1+2+3+...+20 = 210 kul.
22 lis 18:32
6latek: No tak
czyli to bedzie tak
1+(2+2)+(3+3+3)+(4+4+4+4) +(5+5+5+5+5)+(6+6+6+6+6+6)+ itd
z tego 1+2+3+4+5+6+........
mam pytanie do Ciebie
jak obliczyles kul podzielnych przez 5 ale nie bedacych ale nie bedacych parzystymi ?
22 lis 18:42
6latek: Dobry wieczor
PW
22 lis 18:43
6latek:
22 lis 18:59
Pytający:
"jak obliczyles kul podzielnych przez 5 ale nie bedacych ale nie bedacych parzystymi ?"
to liczba piątek i piętnastek, czyli 5+15=20
22 lis 19:54
Blee:
6−latek ... a jakie liczby z przedziału <1 ; 20> jest nieparzysta i podzielna przez 5? Są to
oczywiście 5 i 15 ... a skoro kul jest tyle ile wartość liczby ... więc jest ich 5+15 = 20
22 lis 19:59
6latek:
22 lis 20:10