grupy
grupy:
Czy w grupach D3, D4, czy ogolnie w grupie Dn− grupa izometrii wielokata foremnego ma
znaczenie czy bede obracac figure o kat zgodny z ruchem wskazowek zegara czy w ruchu
przeciwnym do ruchu wskazowek zegara?
22 lis 14:46
jc: Jak staniesz po drugiej stronie, zobaczysz wielokąt obracający się w drugą stronę.
22 lis 14:56
Adamm:
Co to znaczy czy "ma znaczenie".
O − ruch zgodnie ze wskazówkami zegara
O−1 − ruch przeciwnie ze wskazówkami zegara
S − pewna symetria
mamy
SO−1 ≠ SO
Czy ma znaczenie? Raczej tak
22 lis 15:00
grupy:
W tym sensie, ze dla:
1) Dn ustalam, ze obracam o kat zgodny z ruchem wskazowek zegara
2) Dn ustalam, ze obracam o kat przeciwny do ruchu wskazowek zegara
Czy to spowoduje rozne wyniki w tych grupach?
Czy izomorfizmy z tymi grupami beda takie same w 1) jak i w 2) ?
22 lis 15:20
Adamm:
"Czy to spowoduje rozne wyniki w tych grupach?" − konkretniej proszę
"Czy izomorfizmy z tymi grupami beda takie same w 1) jak i w 2) ?" − patrz wyżej
22 lis 15:29
grupy:
Np. czy izomorfizm f bedzie taki sam w 1) jak i w 2) (czy kierunek obrotu (wczesniej ustalony)
ma na to wplyw)
1)
f: D3→Z3
f(O120o)=1
f(O240o)=2
2)
f: D3→Z3
f(O120o)=1
f(O240o)=2
?
22 lis 15:53
Adamm:
no raczej nie będzie taki sam, skoro O120o w 1) i w 2) jest różne
22 lis 15:57