Dowód przez indukcję :(((
majauszka: Udowodnij, że (10n − 1) jest podzielne przez 9, dla wszystkich n ≥ 0.
22 lis 14:23
Blee:
korzystasz z :
(an − bn) = (a−b)*( ∑0n−1 (an−1−i*bi))
22 lis 14:30
Blee:
dla wszystkich 'n'

No raczej nie ... ale dla wszystkich należących do zbioru liczb
NATURALNYCH już tak
22 lis 14:31
PW: Dowód miał być koniecznie za pomocą zasady indukcji?
22 lis 14:35
janek191:
Dla n ≥ 0 10
n − 1 dzieli się przez 9
1) n = 0
10
0 − 1 = 1 − 1 = 0 dzieli się przez 9
2) Zakładamy podzielność przez 9 dla n ≥ 0
Mamy 10
n − 1 = 9 k ⇒ 10
n = 9 k +1
10
n+1 − 1 = 10*10
n − 1 = 10*( 9 k + 1) − 1 = 9 k*10 + 10 − 1 = 9*( 10 k + 1)
Dokończ
22 lis 16:17