stereometria
Yano: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS, w którym długość krawędzi podstawy jest
równa 4. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną BCD, która przechodzi przez krawędź podstawy
BC i jest prostopadła do przeciwległej krawędzi bocznej ostrosłupa. Płaszczyzna przekroju
odcina ostrosłup ABCD, którego objętość jest cztery razy mniejsza od objętości ostrosłupa
ABCS. Oblicz długość krawędzi bocznej ostrosłupa ABCS.
22 lis 05:22
Mila:
Masz może odpowiedź do tego zadania?
22 lis 18:12
Blee:

Z treści zadania (proporcja objętości) wynika, że 4h = H
Z proporcji trójkątów: 4a = b
I teraz:
b
2 +
x2 =
y2
a
2 +
x2 =
z2
gdzie:
| | 4√3 | |
z = |
| = 2√3 (wysokość trójkąta równobocznego) |
| | 2 | |
b = 4a
y =
√(a+b)2 − 22 =
√25a2 − 4
i sprowadza się do układu równań z dwoma niewiadomymi (a i x)
wyznaczasz i będzie z górki.
22 lis 18:27
Yano: Serdecznie dziękuję Mila (jak zawsze wspaniałe rowiązanie)
22 lis 20:16
Mila:
No, nie wiem, czy to dobry wynik (mogłam się pomylić), gdzieś powinien być i internecie.
Może Eta też policzy.
Są inne sposoby. Może Jutro napiszę.
22 lis 20:33
Tadeusz:
| | h | | 1 | | 1 | |
chyba jednak |
| = |
| a nie |
| |
| | H | | 4 | | 5 | |
22 lis 21:16
Mila:
Jest błąd. Poprawiam
22 lis 21:27
Mila:
O widzę Tadeusza, pozdrawiam.
22 lis 21:27
Tadeusz:
serdeczności
Milu
22 lis 21:36
Mila:
Yano,źle przeczytałam treść i rozwiązałam inne zadanie, zresztą popełniłam tam pomyłkę:
22 lis 21:40
Eta:
Według moich obliczeń
długość krawędzi bocznej ABCS :
b=4√2
======
22 lis 21:42
Mila:

a=4, DE⊥AS
1)
(ostrosłupy mają tę samą podstawę)
2)
3)
| | 1 | |
ΔAFD∼ΔAOS w skali k= |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | 1 | |
|AF|= |
| |AO|, |AS|=4|AD|=4d |
| | 4 | |
4)W prostokątnym ΔADE:
h
2=|AF|*|FE|
h
2+|AF|
2=d
2
d
2=2
d=
√2
|AS|=k=4
√2
==========
Mam nadzieję, że już nie ma pomyłki. Liczył ktoś?
22 lis 22:27
Eta:

1/ Z treści zadania H=4h
2/ trójkaty OAS i EAD są podobne z cechy (kkk) w skali k=4
| | 4√3 | | √3 | | 5√3 | |
3/ |AF|=6y = |
| ⇒ 6y=2√3 ⇒ y=|EA|= |
| i 5y=|FE|= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
4/ w trójkącie FAD prostokątnym ( z treści zadania)
4/ w ΔEAD : x
2=h
2+y
2 ⇒ x
2= 2 ⇒ x=
√2
zatem |AS|=4x= 4
√2
===========
22 lis 22:30
Mila:
Jesteś
Eto niezawodna, ślicznie dziękuję

W poprzedniej wersji zinterpretowałam, że objętość górnego czworościanu
jest 4 razy większa od dolnego. Rachunki były nieprzyjazne.
22 lis 22:30
Eta:
22 lis 22:38
Mila:
A
Yano nie zagląda tutaj
24 lis 18:38