Zbiory: Czy liczby należą same do siebie?
takidrugi: Czy liczby należą same do siebie?
Czy przykładowo 1∊1? Wiem, że z definicji ∅∉∅, bo do niego nie należy żaden element, ale czy
tak samo jest z liczbami?
22 lis 01:14
the foxi:
mnie się wydaje, że poprawnie wypada zapisać 1∊{1}
czym jest 1 po prawej stronie w Twoim zapisie?
22 lis 09:07
Adamm:
Żaden zbiór nie należy do siebie samego.
W szczególności, liczby naturalne
22 lis 09:14
jc: A coś takiego B={A, {A, {A, {A, { .... }}}}} ?
22 lis 10:16
Adamm:
Taki zapis nie ma mniejszego sensu.
B = {A, B} − pewnie chodziło o to
Taki zbiór B nie istnieje. Wykluczają to aksjomaty teorii zbiorów
22 lis 10:19
Leszek: Ale kazdy zbior jest swoim podzbiorem, ilosc podzbiorow lacznie ze zbiorem
pustym i calym zbiorem wynosi 2n dla zbioru n elementowego
22 lis 10:56
takidrugi: @the foxi − tak, 1∊{1} jest prawdą, jednak ja rozważam dwa te same elementy, które są liczbami,
tak więc 1 po prawej stornie jest tym samym co 1 po lewej stronie
@Adamm − to, że zbiory nie należą same do siebie wynika jak rozumiem z aksjomatu regularności?
A z czego wynika, że 1∉1, jak to udowodnić?
22 lis 20:48
Adamm:
1 = {∅}
22 lis 20:51
takidrugi: To zaskoczyłeś mnie tą równością. Z tego by wynikało, że wszystkie elementy i zbiory składają
się tak naprawdę jedynie z ∅?
22 lis 21:17
Adamm:
Może? Nie wiem
22 lis 21:19
iteRacj@:
@Leszek czy o 10:56 chodzi o to, że każdy zbiór jest podzbiorem swojego zbioru potęgowego?
22 lis 21:38
Adamm:
P({a}) = {∅, {a}}
{a} nie jest podzbiorem P({a})
22 lis 21:42
iteRacj@: OK jest elementem, już widzę swój błąd
22 lis 21:43