F kwadratowa, max.
hinjosad: Narysuj wykres funkcji
f(x) = max (|x|, −x2 +1)
Z tą funkcją mam taki problem że o ile narysowanie problemem nie jest, to wyznaczenie maximum
już tak. Ktoś mógłby pomóc? Dziękuje
20 lis 23:45
Blee:

zauważ, że dla x∉<−1 ; 1> funkcja f(x) = −x
2 + 1 < 0
więc w tych przedziałach NA PEWNO będzie f(x) = |x|
musisz sprawdzić kiedy x = −x
2+1 (dla x>0) oraz −x = −x
2 + 1 (dla x<0)
w tych miejscach (
zielone) będzie dochodziło do 'przełączenia' pomiędzy funkcjami
21 lis 00:32
hinjosad: Dziękuję!
21 lis 00:39