czy podzbior jest podprzestrzenia przestrzeni wektorowej
asdf: Które z następujących podzbiorów przestrzeni wektorowej R[x] (przestrzeń wielomianów nad
ciałem R) są jej podprzestrzeniami:
B = {w : stopień w ≤ 6}
O co w tym chodzi? Ktoś mógłby mi nakreślić po krócte? albo podać kontrprzykład?
20 lis 23:44
iteRacj@:
masz dwa warunki:
(v, w ∊ R[x]) ⇒ v + w ∊ R[x]
(w ∊ R[x], α ∊ R) ⇒ αw ∊ R[x]
sprawdzasz, czy są spełnione dla wszystkich wielomianów stopnia szóstego lub niższego
1/ czy suma dowolnych wielomianów stopnia szóstego lub niższego jest wielomianem stopnia
szóstego lub niższego?
2/ czy iloczyn dowolnej liczby rzeczywistej i wielomianu stopnia szóstego lub niższego jest
wielomianem stopnia szóstego lub niższego?
21 lis 07:20
Adamm:
Albo tak, zauważamy że
B = lin{1, x, x2, ..., x6}
21 lis 08:12
asdf: Aaa rozumiem, czyli tu będzie ten zbiór podprzestrzenią.
A jak to zapisać, ale za pomocą literek. Chodzi mi o te 2 warunki. Na oko widać, że będzie to
spełnione tylko trzeba to jakoś pokazać
21 lis 10:28
ite:
1/ α0, α1, α2,..., α6∊ℛ
β0, β1, β2,..., β6∊ℛ
wα+vβ= α0+ α1*x+α2*x2+α3*x3+α4*x4+α5*x5+α6*x6+
+β0+β1*x+β2*x2+β3*x3+β4*x4+β5*x5+β6*x6=
=(α0+β0)+(α1+β1)*x+(α2+β2)*x2+...+(α6+β6)*x6
(α0+β0), (α1+β1), (α2+β2),..., (α6+β6)∊ℛ
(wα+vβ) ∊ R[x]
21 lis 14:09
1: a czy {w : w(0)w(1) = 0} jest? rozpisałby ktoś?
10 lis 10:04
1: wystarczy podać kontrprzykład?
10 lis 10:27
Pitbull puppies forever!:
tak ,weź wielomiany x2 oraz x−1 , ich suma x2+x−1 nie spełnia warunku
10 lis 10:35
1: nawet x i 1−x
10 lis 10:44