Wektory
Wektor: Udowodnij:
(u + v) o (u − v) = |u|2 − |v|2, gdzie u i v to wektory.
Podstawić literki za wektory? Przy u = [a, b] i v = [c, d] wychodzi mi:
(a2 − c2) + (b2 − d2) i jak dalej? Potraktować to jako odejmowanie dwóch wektorów? W
sensie, zapisać jako:
[a, b]2 − [c, d]2? Tylko czy będzie to jasne dla sprawdzającego, skąd to się bierze?
20 lis 23:30
Adamm:
to prawda tylko gdy u o v = 0, t. j. u i v są prostopadłe
21 lis 00:21
Adamm:
a nie, zawsze to jest prawda
(u+v) o (u−v) = u o u + v o u − u o v − v o v = |u|2−|v|2
21 lis 00:24
Wektor: No tak. Nie wiem, dlaczego sobie ubzdurałem, że jak mam iloczyn skalarny, to nie mogę tego po
prostu wymnożyć. Dziękuję
21 lis 06:19
jc: W przestrzeniach nad C tak nie musi być.
21 lis 07:13