POMOCY! : W trójkącie prostokątnym stosunek długości przyprostokątnych wynosi 2:3. Oblicz stosunek
długości odcinków, na które dzieli przeciwprostokątna tego trojkata wysokosc
poprowadzona z wierzcholka kata prostego.
15 lis 20:15
Leoo:
h
2 = x*y x, y to te odcinki
x+y = c przeciwprost. a/b = 2/3
oblicz z tw pitagorasa w obu trójkatach prostokatnych h
2
porównaj wstawiając np;a= 2/3 b powinno ci wyjśc ok!

sorry nie mam chwilki na razie

15 lis 20:48
POMOCY!: NIe łapie! Nie wiem co mam podstawiac do czego...
15 lis 21:23