klasy abstrakcji
esteban: Wykazać że relacje są relacjami równoważności i opisać ich klasy abstrakcji.
Z wykazywaniem nie mam problemu, natomiast klas abstrakcji nie czaję, jakby ktoś mógł na dwóch
przykładach pokazać jak to zrobić będę wdzięczny
1) R⊂(ℕ∪{0})2, (r,s)R(t,u) ⇔ r+u=s+t
2) R⊂ℤx(ℤ\{0}) (k,l)R(m,n) ⇔ lm=kn
20 lis 22:19
iteRacj@:
1) R⊂(ℕ∪{0})2, (r,s)R(t,u) ⇔ r+u=s+t
sprawdzam zwrotność, symetryczność, przechodniość tej relacji, to umiesz;
szukam klas abstrakcji
r+u=s+t
r−s=t−u
czyli do klasy abstrakcji relacji R wyznaczonej przez parę (r,s), oznaczę ją [(r,s)]R, należą
pary liczb, których różnica jest równa r−s,
spróbuj odpowiedzieć, jaka może być różnica liczb naturalnych i następnie ile jest klas
abstrakcji
20 lis 23:26
esteban: no jak dla mnie to zbiór tych wszystkich klas abstrakcji to jest po prostu zbiór liczb
całkowitych
20 lis 23:36
iteRacj@:
Nie, zbiór wszystkich klas abstrakcji tej relacji to zbiór ilorazowy, nie tego szukamy.
Możliwych różnic (wyników odejmowania) dowolnych liczb naturalnych jest nieskończenie wiele,
więc dana relacja ma nieskończenie wiele klas abstrakcji.
Spróbuj podać kilka elementów klasy abstrakcji [(16,11)] .
21 lis 07:43