wzór na an
xzy: witam, mam przedstawić wzór na a
n w [P[postaci wielomianu zmiennej n] należącej do zbioru N,
jeżeli:
a
n= 1
3+2
3+...+n
3
I teram obliczam sume, podstawiam do wzoru i wychodzi:
| | n(n+1) | | n4 +2n2 +1 | |
SUMA k3 = ( |
| )2 = |
| i teraz mam problem w jakiej postaci to |
| | 2 | | 4 | |
zapisać, ponieważ, to
raczej nie jest postać wielomianu, i nie wiem jak dalej działać by podać ostateczną odpowiedz
20 lis 22:17
6latek: | | 1 | |
Moze tak skoro ma to byc wielomian |
| *(n2(n+1)2 |
| | 4 | |
20 lis 22:24
xzy: jeju, najłątwiersze rozwiązania najtrudniej mi znaleźc. Oczywiście! xD
20 lis 22:49
jc: [n(n+1)]2 = n4 + 2n3 + n2, a nie tak, jak u Ciebie.
20 lis 22:54
xzy: | | n(n+1) | |
a dlaczego nie dzielisz przez 2. wzór na sumę k3 = |
| i to wszystko do kwadratu |
| | 2 | |
20 lis 23:16
xzy: aa oki , widze, zę zjadłam jedno "n"
20 lis 23:17