Rozłóż na czynniki W(x)=x^4+2x^2+9
Krzysiek: Rozłóż na czynniki
W(x)=x4+2x2+9
20 lis 22:05
ABC: (x2+3)2−4x2=(x2+2x+3)(x2−2x+3)
20 lis 22:09
6latek: Δ=−32
√Δ= i4
√2
| | −2−i4√2 | |
x12= |
| = −1−i2√2 wyciagnij pierwiastek kwadratowy z tej liczby |
| | 2 | |
x
22= −1+i2
√2 to samo
20 lis 22:11
PW: (x2+3)2−4x2−9+9=(x2+3)2−4x2=...
20 lis 22:17
PW: Przepraszam ABC, nie odświeżyłem i nie widziałem Twojego wpisu.
20 lis 22:24
ICSP: x4 + 2x2 + 9 = (x2 + y)2 + (2 − 2y)x2 + 9 − y2 = /
Chcemy aby współczynnik przy x2 był ujemny, więc przyjmujemy y = 3
// = (x2 + 3)2 + (2 − 6)x2 + 0 = (x2 + 3)2 − 4x2 = (x2 − 2x + 3)(x2 + 2x + 3)
20 lis 22:25
ABC: nie ma problemu

ważne żeby autor wątku zrozumiał o co chodzi bo są tam pewne skróty myślowe
20 lis 22:26