ciągi
janusz z płocka: Dany jest ciąg an = kn2 − (k+6)n + 5 dla n≥1. Dla jakich wartości parametru k ciąg ten
spełnia warunek an+1 > an dla wszystkich n≥1?
20 lis 21:52
6latek: zapisalbym tak
an= kn2−kn−6n+5
an+1= k(n+1)2−k(n+1)−6(n+1)+5
Uporzadkuj to i rozwiaza nierownosc zadana
20 lis 21:58
ICSP: k < 0 − nie spełnia warunku
k = 0 : an = −6n + 5 − ciag malejący
Pozostaje przypadek gdy
k > 0
wtedy na to aby ciąg an był rosnący dla każdego naturalnego n wystarczy aby
odcięta wierzchołka paraboli była mniejsza od 1.5
20 lis 22:00
janusz z płocka: dlaczego k<0 nie spełnia warunku?
20 lis 22:05
janusz z płocka: Po rozwiązaniu nierówności wychodzi 2kn−6>0 i nie wiem, co z tym dalej zrobić.
20 lis 22:09
ICSP: Wynika to z zachowania funkcji kwadratowej dla a < 0.
Taka funkcja najpierw rośnie a potem maleje, więc nierówność
an + 1 > an nie będzie mogła być spełniona dla wszystkich n.
20 lis 22:21