Badanie funkcji
UczącySię: Cześć, dostałem zadanie aby zbadać funkcję f(x) = px{x} (pierwiastek st. x z x
No to:
Dziedzina : x > 0
Zbiór wartości: y ∊[0 ,
∞ )
Nie umiem tej funkcji narysować, znajduję tylko kilka punktów
I nie wiem co dalej. Proszę o wskazówki... tzn. wiem że teraz chodzi o ekstrema ale nie wiem
jak je policzyć tutaj
20 lis 21:14
ABC: zbiór wartości nie może być taki jak piszesz bo limn→∞n√n=1
pochodna też nie taka naprawdę jest jak u ciebie
20 lis 21:29
ABC: z tego co pamiętam to dla x=e wartość tej funkcji e1/e jest ekstremalna
20 lis 21:36
UczącySię: Co do zbioru wartości się zgodzę, ale z pochodną niezbyt, ponieważ
| | 1 | |
f'(x) = x1/x' = |
| * x1/x −1. |
| | x | |
A jakieś wskazówki co zrobić jak mam pochodną
20 lis 21:55
ABC: ten wzór na pochodną który ty podajesz obowiązuje przy ustalonym wykładniku !
zauważ że tu jednocześnie się zmienia podstawa potęgi jak również wykładnik
20 lis 21:58
Mila:

f(x)=x
1/x, f(x)>0, x>0
pochodna funkcji: y=x
(1/x)
| | lnx | |
y'=(x1/x)'=(elnx1/x)'=(elnxx)'=elnxx*( |
| )' |
| | x | |
| | 1x*x−lnx | | 1−lnx | |
y'=x1x* |
| =x1x* |
| |
| | x2 | | x2 | |
y'=x
1x−2*(1−lnx)
y'>0 ⇔1−lnx>0⇔1>lnx⇔x∊(0,e) funkcja rosnąca, dla x>e funkcja jest malejąca
dla x=e funkcja f(x) ma maksimum
f(e)=e
1/e
e≈2,7 oblicz przybliżoną wartość około 1,5
Lim
x→∞x
1/x=1
Może
ICSP spojrzy i coś doda
20 lis 22:00
UczącySię: Ja nigdy nie rozumiem dlaczego zawsze w dziwnych miejscach pojawia się ta znienawidzona przeze
mnie liczba Eulera ... Milu, możesz mi wytłumaczyć skąd da pochodna, a dokładniej druga
równość w jej liczeniu
20 lis 22:04
ABC: jak ktoś jeszcze rozpisze punkt przegięcia to się zdziwię , tam chyba trzeba by z równaniem
przestępnym się uporać
20 lis 22:06
UczącySię: Ja najpierw chciałbym ogarnąć to co tutaj, owy punkt do dla mnie na razie "przegięcie" hehe
20 lis 22:11
UczącySię: Milu, a czemu przy liczeniu pochodnej z e
lnx1/x 'x' wskoczył jako mianownik do logarytmu

I drugie pytanie, czy konieczne jest aby zamienić to na e
lnx ? Bo można także inne, co nam
to 'e' daje ?
20 lis 22:24
Mila:
1) Masz w innej postaci zapisaną funkcję,
Korzystasz z własności (e
x)'=e
x
i własności funkcji wykładniczej:
e
ln(5)=5
e
lnx=x
e
ln1000=1000
2
log2(7)=7
To na pewno znasz doskonale.
| | 1 | | lnx | |
2) lnx1/x= |
| *lnx= |
| |
| | x | | x | |
stąd :
| | 1 | | lnx | |
(lnx1/x)'=( |
| *lnx)'=( |
| )' |
| | x | | x | |
3) Euler to był geniusz i nie narzekaj na liczbe e, ma wiele zalet
20 lis 22:37
Mila:
Nie jest konieczne korzystać z tej zamiany, ale ułatwia liczenie w tym przypadku .
20 lis 22:38
ABC: xy=ey*ln(x)
to jest standardowy sposób potęgowania w wyższej matematyce, przyda ci się jak będziesz chciał
potęgować liczby ujemne na przykład (−1,5)0,237 tak możesz policzyć wynik będzie liczbą
zespoloną,więc się przyzwyczajaj do niego jak najwcześniej
20 lis 22:40
UczącySię: Ehhh Milu, no przecież, i to takie działania już w liceum były .... no to źle ze mną.
1) oczywiście znam
Do Eulera nic nie mam, tylko nie do końca rozumiem Jego liczbę
20 lis 23:00
Mila:
Powodzenia w dalszych zmaganiach z królową nauk:
Dobranoc
20 lis 23:03
ABC: e
iπ+1=0
mój kolega mówił że może na to równanie patrzeć godzinami − cały świat jest w nim zawarty
20 lis 23:03
UczącySię: Milu raz jeszcze Ci dziękuję za pomoc !
ABC Tobie również dzięki

Lepiej oddać się poezji
20 lis 23:13
poezja: zostań przy matematyce
20 lis 23:34
UczącySię: Tylko ja niestety dalej nie rozumiem liczenia pierwszej pochodnej ... po co w ogóle ten
logarytm
21 lis 09:47
Jerzy:
To jest metoda liczenia pochodnej funkcji złożonej typu: [f(x)]g(x).
Wykorzystuje sie własność: elna = a
Np: h(x) = xx = elnxx = ex*lnx
21 lis 10:04