Granice funkcji
Zuza: Hej, pomoże ktoś przy którym kolwiek przykładzie?
a)lim √x−1 −2
x−>5 ————
x−5
b)lim x3 −1
x−>1 ————
x5 −1
c)lim 2*5x−2x
x−>∞ —————
3x−4*5x
20 lis 21:12
ABC: x3−1=(x−1)(x2+x+1)
x5−1=(x−1)(x4+x3+x2+x+1)
w ostatnim wyciągnij 5x na górze i na dole przed nawias
20 lis 21:16
Mila:
a) przekształcamy wyrażenie
√x−1−2 | | √x−1+2 | | x−1−4 | |
| * |
| = |
| = |
x−5 | | √x−1+2 | | (x−5)*(√x−1+2) | |
| x−5 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| (x−5)*(√x−1+2) | | √x−1+2 | |
20 lis 21:18
20 lis 21:20
Zuza: Dziekuje Wam bardzo, jesteście wspaniali!
20 lis 21:24
Mila:
Czy rozumiesz?
20 lis 22:03
Zuza: Do a doszłam sama nawet
![emotka](emots/1/mruga.gif)
, w b rozumiem, ze trzeba podstawić tylko 1, czyli ma wyjść 3/5 tak?
A w c te (2/5)
x i (3/5)
x dążą po prostu do 0?
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Dziekuje za odpowiedz
20 lis 22:13
6latek: W c) tak
20 lis 22:14