Znajdź dziedzinę i przeciwdziedzine
Hades: Znajdź dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji: 4πarccos2−xx − 1 oraz wyznacz funkcje do
niej odwrotną
20 lis 20:10
Blee:
I z czym konkretnie masz problem ?
Dziedziny nie wyznaczysz nawet
20 lis 20:13
Blee:
Przeciwdziedziny także nie dasz rady
20 lis 20:13
Hades: Wyznaczyłem ale chce się upewnić. Dziedzina (−∞,1] przeciwdziedzina (1,3], wzór funkcji
odwrotnej log2sin(π2y − π) + 1
20 lis 20:27
Hades: Oczywiście tam ma być log2[sin(....) + 1 ]
20 lis 20:30
ABC: dziedzina jest dobrze? a dlaczego nie mogę podstawić x=2 do funkcji? arc cos 0 przecież jest
określony
20 lis 20:58
Blee:
arccos y −> y ∊ <−1 ; 1>
czyli:
a) (dla x<0)
2−x ≤ −x
2 ≤ 0 <−−− sprzeczne
b) (dla x≥ 0)
2−x ≤ x
2 ≤ 2x
x ≥ 1
więc coś nie tak z tą dziedziną Ci wyszło
20 lis 21:02
ABC: a gdy przyjmę x=4/(π+2) to (2−x)/x=π/2 , arc cos (π/2) =0 i wartość funkcji −1, czyli
przeciwdziedzina też nie bardzo
20 lis 21:03
Blee:
Zbiór wartości też jakoś dziwnie wygląda
winno być (−1 ; 3] jak już.
odwrotna też jakoś dziwnie mi wygląda
| | 2 | |
f−1(x) = |
| |
| | sin(√π(x + 1)/4) + 1 | |
nie mam pojęcia skąd ten logarytm o podstawie 2 u Ciebie
20 lis 21:08