Rozwiąż równianie 3(x+p{2})=x{3}+2p{2}
martisia: 3(x+√2)=x3+2√2
Proszę o rozwiązanie równania oraz wyjaśnienie jeśli można. Dziękuję.
20 lis 19:05
jc: Wskazówka: x3 + 2√2=x3 + (√2)3=(x + √2)(x2 − x√2 + 2)
20 lis 19:09
martisia: Czy dalej trzeba rozwiązać równanie kwadratowe z ostatniego nawiasu?
20 lis 19:24
6latek:
20 lis 19:25
martisia: Δ wychodzi <0, nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić...
20 lis 19:27
Jerzy:
A co to oznacza,gdy: Δ < 0 ?
20 lis 19:31
6latek: To zalezy od poziomu
studia trza liczyc dalej
liceum zostaw .
20 lis 19:32
martisia: Że nie ma rozwiązań... Czyli teraz zostaje mi równanie, bez tego ostatniego nawiasu z równaniem
kwadratowym?
20 lis 19:34
martisia: Liceum
20 lis 19:34
Jerzy:
Brak miejsc zerowych w zbiorze R,a więc rozwiązanem jest tylko miejsce zerowe pierwszego
nawiasu.
20 lis 19:35
martisia: Dziękuję za odpowiedzi
20 lis 19:39
jc: To była tylko prawa strona równania. Masz jeszcze lewą stronę równania.
3(x+√2)=(x+√2)(x2−x√2+2)
(x+√2)(x2−x√2−1)=0
i teraz rozwiązuj równanie kwadratowe.
20 lis 19:41